Maastricht wil aanpassing wietpas

tijd van publicatie Aangepast

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht wil af van het verplichte lidmaatschap van coffeeshops. Door de invoering van de wietpas is de overlast van drugsrunners in Maastricht toegenomen.

Coffeeshops in het zuiden van het land zijn nu besloten clubs om zo een eind te maken aan de komst van grote aantallen drugstoeristen uit het buitenland. Volgens Hoes is dat gelukt en is het belangrijkste doel van de pas bereikt.

Omzet opkrikken

Drugsrunners zagen door het wegblijven van de buitenlanders hun markt instorten. Om de omzet weer op te krikken, gingen ze over op agressievere verkoopmethoden. Maastrichtenaren klagen dat ze sinds de invoering van de wietpas veel vaker worden aangesproken door drugsrunners.

Om die overlast harder aan te pakken, wil Hoes dat minister Opstelten extra politieagenten naar Maastricht stuurt. De stad kreeg er sinds de invoering van de wietpas al zes agenten bij, maar Hoes wil nog eens tien agenten extra.

Lidmaatschap

Volgens de burgemeester zijn er nauwelijks Maastrichtenaren lid geworden van een coffeeshop. Het lijkt erop dat ze er moeite mee hebben om zich te laten registreren in een klantenbestand, schrijft hij aan de gemeenteraad. Hoes vindt het genoeg als wietrokers in een coffeeshop een identiteitsbewijs en een uittreksel uit het bevolkingsregister laten zien. Daarmee kun je volgens hem de buitenlanders ook weren.

De andere coffeeshopgemeenten in Zuid-Limburg willen ook van het lidmaatschap af, zegt Hoes.

Klachten

Hoes heeft tot nu toe de wietpas altijd verdedigd. Hij wees er eerder op dat de overlast door coffeeshops is verminderd. Dat er uit andere delen van de stad meer klachten kwamen, betekende volgens hem toen niet dat daar ook meer overlast was. Burgers zouden er door alle media-aandacht meer op zijn gefocust.

STER Reclame