Alleen bij D66, de PvdA en GroenLinks is het voortbestaan van de euro gegarandeerd. Dat zegt econoom Bas Jacobs, die de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen met elkaar heeft vergeleken.

Volgens Jacobs stellen alleen deze drie partijen maatregelen voor die volgens hem nodig zijn om de huidige eurogroep bij elkaar te houden.

Die maatregelen zijn dat er een regeling moet komen voor het redden of herstructureren van banken, dat er een bankenunie moet komen onder Europees toezicht en dat er voldoende geld moet zijn om landen te redden die in financiële nood verkeren.

Kritiek

D66, de PvdA en GroenLinks hebben deze voorstellen in hun verkiezingsprogramma's staan. Het CDA zou volgens Jacobs ook tot deze groep gerekend kunnen worden, mits de partij zou pleiten voor een groter noodfonds.

De voorstellen van VVD, SP, ChristenUnie, SGP en de PvdD maken het onmogelijk dat de eurozone blijft voortbestaan, aldus Jacobs.

VVD-leider Rutte kreeg kritiek toen hij gisteravond in het RTL-debat zei dat hij niet bereid is alles te doen om de eurogroep overeind te houden. In oktober komt EU-voorzitter Van Rompuy met een 'masterplan' voor de eurozone.

STER reclame