NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Morsi: hoogste tijd vertrek Assad

De Egyptische president Morsi heeft gezegd dat de Syrische leider Assad moet leren van de recente geschiedenis en moet opstappen voor het te laat is.

Morsi verwees naar de omwenteling in Tunesië. Libië, Egypte en Jemen als gevolg van volksopstanden. Hij vindt dat de tijd is gekomen voor een ander regime in Damascus.

In Caïro komen vandaag de ministers van Buitenlandse Zaken van Egypte, Turkije, Iran en Saudi-Arabië bijeen over de situatie in Syrië.

Terreurstaat

De Turkse premier Erdogan zei vandaag dat Syrië onder het regime-Assad verworden is tot een terreurstaat. Erdogan maakte zich er ook opnieuw kwaad over dat de wereld werkeloos toekijkt bij de chaos in Syrië.

In Turkije verblijven zo'n 80.000 vluchtelingen uit Syrië. Het Turkse voorstel voor een bufferzone in Syrië heeft nauwelijks internationale steun gekregen.

De Turkse premier is een van de meest uitgesproken critici van president Assad.

Hij beschuldigt Assad ook van het bewapenen van de Koerdische rebellen van de PKK. Assad ontkent dat Syrië onderdak biedt aan PKK-rebellen die aanslagen plegen in het zuidoosten van Turkije.

STER reclame