Margiris wacht op besluit Australië

time icon Aangepast

De Nederlandse supertrawler Margiris heeft nog geen toestemming gekregen om in Australische wateren te vissen. Een besluit daarover moet komen van minister Ludwig van Visserij.

In verband met de zaak gaat de Australische ombudsman na of de visquota in het land wel op de juiste manier zijn vastgesteld. Een parlementslid stuurt via een wetswijziging aan op een totaal verbod voor supertrawlers.

Minister Burke van Milieu zei tegen ABC News dat een verbod juridisch niet haalbaar is, maar dat er strenge voorwaarden worden gesteld.

Bijvangst

Het schip, van het Nederlandse visserijbedrijf Parlevliet en Van der Plas, moet alles op alles zetten om te voorkomen dat er bijvangst wordt binnengehaald zoals dolfijnen en zeehonden, zei Burke. Als de vissers dolfijnen of zeehonden bedreigen, verwonden of doden, moet de visserij worden gestaakt.

Aan boord van de trawler zullen vertegenwoordigers van de Australische autoriteiten 24 uur per dag controleren of de Nederlanders zich aan de afspraken houden. Ook moeten de visnetten voorzien zijn van camera's.

De Margiris, die 142 meter lang is, wil in Australië 18.000 ton horsmakreel en redbait vangen, de helft van het totale Australische quotum.

Greenpeace

Actievoerders van Greenpeace voerden afgelopen week in Australië actie tegen de komst van Margiris. In Port Lincoln probeerde de milieu-organisatie te voorkomen dat het schip de haven binnenvoer. Eerder voerde Greenpeace actie bij het vertrek van het schip uit de haven van IJmuiden.

Ook recreatievissers in Tasmanië zijn tegen het verlenen van een vergunning; zij vrezen dat grotere vissen, zoals de tonijn, wegblijven als hun voedsel wordt weggevist.

STER Reclame