De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de politie hebben een vrouw aangehouden die ervan wordt verdacht dat ze met de zwarte verkoop van zalf en pillen de gezondheid van klanten in gevaar heeft gebracht. De vrouw van 52 jaar is zaterdag na verhoor vrijgelaten, maar ze blijft verdachte.

De vrouw claimt in lezingen en op websites dat met de zalf en de pillen bepaalde vormen van kanker kunnen worden genezen. Ze zouden zijn samengesteld op basis van eeuwenoude indiaanse geneeswijzen.

Volgens onderzoek in het buitenland lopen mensen die de middelen gebruiken een groot risico op ernstig letsel.

Potjes

In de woning en een bedrijfspand van de vrouw zijn potjes zalf en pillen in beslag genomen. Ook de administratie is meegenomen. De vrouw wordt er verder van verdacht dat ze mensen weghoudt van de reguliere gezondheidszorg. Ook wordt ze verdacht van oplichting.

Het OM in Rotterdam stelde een onderzoek in nadat van de Voedsel- en Warenautoriteit en het Trosprogramma Radar informatie over de vrouw was binnengekomen.

Vanavond besteedt Radar op Nederland 1 aandacht aan de kwakzalfster. Het OM hield de vrouw direct na de opname van het programma aan, omdat het bang was dat de pillen en zalf na de uitzending van Radar verdwenen zouden zijn.

STER reclame