NOS NieuwsAangepast

Hoe melk je een spin?

Een actuele vraag, aangezien ze daar in Australië druk mee zijn. Hoewel niet zo druk als ze zouden willen. Er is een tekort aan tegengif voor de gevaarlijkste spin van het land: de tunnelspin. Daar wil je normaal al niet door gebeten worden, maar nu al helemaal niet: zonder behandeling met het tegengif kan je binnen een uur dood zijn.

De voorraad tegengif is zo klein omdat de spinnen in gevangenschap zich door de droogte minder snel voortplanten. Daarom het verzoek of mensen zelf even die beestjes willen vangen.

Melken

Het serum voor het tegengif halen ze namelijk rechtstreeks van de spin, door ze te 'melken'. Spinnenmelkers vegen langs de slagtanden van de spin en vangen de minuscule drupjes op. Dat moet zeventig keer gebeuren om één dosis tegengif samen te stellen. Het melken gebeurt in alleen het Australian Reptile Park, ten noorden van Sydney.

Niet iedereen staat in de startblokken om zelf achter de dodelijkste spin van het land aan te gaan. Julie Mendoza van het Reptile Park, die een keer per week een spin melkt, snapt dat wel: "Normaal zeggen we tegen mensen dat ze zulke dieren gewoon met rust moeten laten, dan laten ze jou ook met rust", aldus Mendoza. "Maar nu is het echt belangrijk dat we meer tunnelspinnen binnenkrijgen." Ze geeft de tip om de spin te vangen met een glazen pot en een kartonnetje.

Hier zie je hoe ze melken:

Ze zijn vooral op zoek naar mannelijke spinnen, die zes keer zoveel gif produceren als de vrouwtjes.

Schoen

Elk jaar worden tientallen mensen gebeten door de Australische tunnelspin. Sinds de jaren '80 is niemand er meer aan overleden, door het tegengif. Het dier komt voor op het platteland en verstopt zich overdag meestal in een holte of schoen, voordat 'ie 's nachts op rooftocht gaat.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl