De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu wil dat Tony Blair en George W. Bush voor de oorlog in Irak worden berecht door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat schrijft hij in de Britse krant The Observer.

Volgens Nobelprijswinnaar Tutu hebben de oud-premier van Groot-Brittannië en de oud-president van de VS gelogen over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak. Om steun voor de invasie in Irak te krijgen, beweerden ze dat er bewijzen waren dat het regime van Saddam Hussein chemische en biologische wapens had. De VS presenteerde die 'bewijzen' ook in de VN-Veiligheidsraad.

'Goed of slecht'

Tutu stelt dat de oorlog, die in 2003 begon, meer instabiliteit heeft veroorzaakt dan enig ander conflict in de wereld. De burgeroorlog in Syrië en de problemen met Iran zijn volgens hem gevolgen van die oorlog.

"De vraag is niet of Saddam Hussein goed of slecht was of hoeveel mensen hij heeft afgeslacht. Bush en Blair hadden zich nooit mogen verlagen tot zijn verwerpelijke niveau", schrijft hij.

Volgens Tutu wordt er met twee maten gemeten. "Op welke grond beslissen we dat Robert Mugabe voor het strafhof moet verschijnen, terwijl Tony Blair over de hele wereld lezingen mag geven?"

Bizar

Het grote aantal slachtoffers dat in Irak is gevallen, is voor Tutu reden genoeg om Bush en Blair voor het Internationale Strafhof te laten verschijnen.

"Zeker 110.000 Irakezen en 4500 Amerikaanse militairen zijn om het leven gekomen gedurende de oorlog in Irak", schrijft Tutu. "En nog steeds maakt de oorlog slachtoffers. Vorig jaar kwamen er dagelijks ongeveer zes mensen om het leven in Irak door aanslagen."

Blair zegt in een reactie dat analyses en onderzoeken van het conflict in Irak hebben aangetoond dat hij en Bush niet hebben gelogen over de aanwezigheid van massavernietigingswapens.

Ook vindt hij het "bizar" om te stellen dat de honderdduizenden mensen die Saddam Hussein heeft vermoord geen rechtvaardiging zouden zijn om hem af te zetten.

STER reclame