NOS NieuwsAangepast

Denktank: links kortwiekt defensie

Als het aan de linkse partijen ligt, worden de komende jaren ruim 20.000 defensiemedewerkers ontslagen. Dat blijkt volgens het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) uit een analyse van de defensievisies van de politieke partijen. In de plannen van links is nauwelijks sprake van een inzetbare krijgsmacht, zegt de denktank (.pdf).

Alle partijen behalve de CU en de SGP accepteren de bezuinigingen van 600 miljoen euro op defensie van het kabinet-Rutte. De linkse partijen en D66 willen daar bovenop nog verder bezuinigen. De SP spant de kroon met 1,5 miljard euro aan bezuinigingen. Bij de PvdA en GroenLinks gaat het om 1 miljard en bij D66 om 500 miljoen.

Halvering

Volgens de denktank leiden de plannen van de linkse partijen tot een halvering van de bijdrage aan internationale missies en een verlies van mogelijk 23.500 arbeidsplaatsen.

Bij de VVD en het CDA is het volgens het HCSS vooral interessant wat ze niet benoemen. In hun verkiezingsprogramma's staat niets over hun steun aan controversiële onderwerpen als de Joint Strike Fighter en de missie in Kunduz. Over de PVV kan het HCSS weinig zeggen; de partij werkt haar standpunten over defensie nauwelijks uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl