NOS NieuwsAangepast

'Kalbfleisch schakelde vrienden in'

Voormalig NMa-topman Pieter Kalbfleisch heeft via zijn bevriende relaties binnen de rechterlijke macht geprobeerd zijn rechtszaak te beïnvloeden. Dat blijkt uit transcripten van afgeluisterde telefoongesprekken, waar NRC Handelsblad inzage in heeft gehad.

Oud-rechter Kalbfleisch staat in oktober terecht voor meineed. Hij zou gelogen hebben over de aard van zijn vriendschappelijke relatie met collega-rechter Westenberg en over de contacten met Westenberg inzake een grote vastgoedzaak bij Schiphol.

Ook oud-rechter Hans Westenberg staat terecht voor meineed.

'Amice'

Op 15 april 2011 stuurde Kalbfleisch onder meer een e-mail aan het toenmalig hoofd van het Openbaar Ministerie Harm Brouwer, waarin hij vroeg het onderzoek tegen hem te stoppen. Hij wilde dat "aanstonds publiekelijk duidelijk wordt gemaakt, dat er ter zake geen zaak meer tegen mij loopt." Het bericht ging ook naar minister Ivo Opstelten van Justitie.

In de aanhef van de mail gebruikte hij de term 'Amice', voor juristen doorgaans het signaal dat het om een vriendschappelijke, collegiale mail gaat. Kalbfleisch kende Brouwer vanuit zijn werk goed.

Bevriende advocaten van Kalbfleisch vonden het niet verstandig dat hij de top van justitie had gevraagd het onderzoek te stoppen. De indruk zou kunnen ontstaan dat hij bevriende relaties benaderde om de zaak om te draaien.

Uit de afgeluisterde telefoongesprekken blijkt volgens NRC Handelsblad ook dat de advocaat van Kalbfleisch 'confraterneel' informatie wist los te peuteren. Kalbfleisch noemt dit "een staaltje van achter de rug van iedereen informatie krijgen".

Chipshol

Kalbfleisch wordt beschuldig van meineed in de Chipsholzaak. 20 jaar geleden kregen twee investeerders ruzie over dit grote onroerendgoedproject rond Schiphol. Kalbfleisch was goed bevriend met één van deze investeerders.

Volgens de ex-vriendin van Kalbfleisch, die ook bij justitie werkte, heeft Kalbfleisch ervoor gezorgd dat deze zaak bij collega Westenberg onder de hamer kwam, een rechter die gunstig zou oordelen voor de bevriende relatie van Kalbfleisch.

Uiteindelijk werd de bevriende investeerder door de rechtbank in het gelijk gesteld, maar de partner die aan het kortste eind had getrokken, bleef doorprocederen.

Bevriend

Tijdens getuigenverhoren in 2010 en 2011 ontkenden Kalbfleisch en Westenberg een bevriende relatie te hebben. Volgens het OM blijkt uit onderzoek dat ze wel degelijk bevriend waren, en beide oud-rechters staan daarom nu terecht voor meineed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl