Eind van de gloeilamp in zicht

time icon Aangepast

Vanaf morgen gaat het licht voor de gloeilamp in de Europese Unie langzaam uit. Eerder werden gloeilampen van 60, 75 en 100 watt al verboden, vanaf morgen geldt dat verbod voor alle gloeilampen.

Sinds 2009 worden de gloeilampen in de EU geleidelijk vervangen voor energiezuinige lampen. Met deze laatste stap is het verbod op gloeilampen compleet.

Voorraden

Het verbod betekent overigens niet dat er geen gloeilampen meer te koop zijn. Winkels mogen hun bestaande voorraden nog wel aan de man brengen. Bij sommige winkels blijven de gloeilampen daarom nog wel een paar jaar in de schappen.

Ook is er geen verbod op gloeilampen met een speciale toepassing, zoals lampjes voor naaimachines, koelkasten, ovens en afzuigkappen.

Toch blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Lichtassociatie dat 80 procent van de Nederlanders het verdwijnen van de gloeilamp een goede zaak vindt. Eenzelfde hoeveelheid mensen geeft ook aan geen gloeilampen te gaan hamsteren.

Inzamelen

Omdat er in spaarlampen giftige stoffen zijn verwerkt, moeten ze apart worden ingeleverd bij een inzamelpunt. Toch gooien veel mensen de lampen nog bij het vuilnis of in de glasbak. Met de toename van het aantal spaarlampen is dat een groeiend probleem.

Wecycle, dat de inzameling van elektrische apparaten en energiezuinige verlichting organiseert, start daarom maandag met een campagne om mensen op te roepen oude spaarlampen in te leveren.

Energierekening

De Europese Commissie wil met de maatregel energie besparen om zo te voldoen aan de klimaat-doelstellingen van de EU. In 2020 wil de commissie zo genoeg stroom besparen om 11 miljoen huishoudens van energie te voorzien.

Voor een gemiddeld huishouden brengt het gebruik van energiezuinige lampen de energierekening met zo'n 25 euro per jaar omlaag.

STER Reclame