'Grootste fraudezaak onder studenten Harvard ooit'

time icon Aangepast

125 studenten aan Harvard zitten hem behoorlijk te knijpen: ze worden onderzocht op fraude. De zaak wordt al het grootste fraudeschandaal in de geschiedenis van de prestigieuze univerisiteit genoemd. Ze zouden gefraudeerd hebben bij hun examens eerder dit jaar. Alle studenten worden gehoord door het bestuur, zei decaan Jay Harris vandaag.

Het gaat om de eindexamens die studenten mee naar huis konden nemen. Ze zouden samengewerkt hebben en antwoorden van elkaar hebben overgenomen. Hoogleraren van Harvard zijn al sinds mei door alle papieren aan het gaan en hebben het kopiƫren bevestigd.

Degenen die zich echt schuldig hebben gemaakt aan plagiaat worden misschien een jaar geschorst. "Als de beschuldigingen kloppen, is het compleet onacceptabel gedrag dat het vertrouwen waarop intellectueel onderzoek aan Harvard leunt, schaadt", zei directeur Drew Faust in een verklaring op de website van de school.

Arts and Sciences

Het gaat om een vak binnen de faculteit Arts and Sciences dat meer dan 250 studenten volgden. Bij ongeveer de helft van hen is er dus iets niet pluis met het examen. Om wie het gaat of welk vak maakt Harvard niet bekend. "Academische oneerlijkheid wordt niet getolereerd aan Harvard", zei de decaan van de faculteit.

De kwestie kwam voor het eerst aan het licht toen de docent van het bewuste vak erg veel gelijkenissen zag in de examens. Hij ging ermee naar het bestuur, die de examens ook doornam en enkele studenten ondervroeg. Daarna besloten ze de zaak grondiger onder de loep te nemen.

De universiteit beraadt zich nu op mogelijkheden om studenten te herinneren aan het belang van 'academische integriteit'.

Door: Helen