NOS NieuwsAangepast

Oceanen verzuren sneller en sterker

De oceanen verzuren steeds sneller en in sterkere mate. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben dat aangetoond, samen met internationale collega's. Het onderzoek verschijnt vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De onderzoekers hebben monsters genomen uit de oceaanbodem. Uit die monsters wordt duidelijk dat er de afgelopen 53 miljoen jaar vaker perioden zijn geweest waarin de oceanen zuurder werden, bijvoorbeeld na vulkaanuitbarstingen. Maar het proces van verzuring gaat nu veel sneller dan anders en de verzuring is ook sterker. Dat werd al wel vermoed, maar is nu voor het eerst aangetoond.

Niet bij te houden

Oceanen verzuren door de uitstoot van CO2. Tussen 35 en 45 miljoen jaar geleden was de CO2-concentratie hoger dan nu, maar omdat die concentratie geleidelijk toenam, was de verzuring veel minder. Nu stijgt de CO2-concentratie zo snel dat de natuur het niet kan bijhouden, stellen de onderzoekers. Een hogere zuurgraad verstoort het leven in de oceanen. Het kalkskelet van schaaldieren en koraal lost op in zuur.

De onderzoeksresultaten worden gebruikt om het proces van verzuring beter te voorspellen. Dat kan ook helpen bij het vinden van oplossingen om het proces te keren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl