Op één van de kortste stukjes snelweg van Nederland, de snelweg A270 tussen Helmond en Eindhoven, gaat de snelheid overdag omhoog naar 130 kilometer per uur. Automobilisten kunnen straks over minder dan vier kilometer 130 gaan rijden.

Het stukje waarop de snelheid omhoog gaat wordt ingesloten door twee 80-kilometerzones. Volgens een woordvoerder van de provincie Noord-Brabant is het voor automobilisten "geen probleem" om in zo korte tijd de 130 te halen. "De A270 is met zijn breedte, uitstraling en ongelijkvloerse kruisingen ontworpen als een autosnelweg en vanaf september geldt daar in principe de algemene norm van 130 kilometer per uur".

Variabele snelheid

Gemeenten in de buurt wilden juist graag dat de snelheid op de weg naar beneden zou gaan, naar 100 of 80 kilometer per uur. Om daaraan tegemoet te komen voert de provincie een variabele snelheid in: 's nachts mag op de weg 100 worden gereden.

Nieuwe weg

In eerste instantie zou de maximumsnelheid op de weg niet omhoog gaan, maar dat gebeurt nu toch. Reden is dat het stukje weg door onderzoeksorganisatie TNO wordt gebruikt om metingen te doen en nieuwe technieken te testen. TNO heeft "een dringend beroep" gedaan op de provincie om de snelheidsverhoging alsnog door te voeren, zegt de woordvoerder van de provincie.

De verhoging is tijdelijk: als over 5 jaar een nieuwe weg rond Eindhoven klaar is, gaat de maximumsnelheid terug naar 100 of 80.

STER reclame