De bewering van SGP-leider Van der Staaij dat de kans klein is dat vrouwen na een verkrachting zwanger worden, is onzin.

Dat zeggen wetenschappers tegen de NOS. Arts-seksuoloog aan het AMC Rik van Lunsen noemt de uitspraken van Van der Staaij "schandalige flauwekul" en "een belediging aan alle slachtoffers van seksueel geweld".

Van der Staaij zei bij RTL dat de kans heel klein is dat vrouwen zwanger raken na een verkrachting. Toen hij zijn uitspraken tegenover de NOS toelichtte, zei hij dat dat zou blijken uit Amerikaans onderzoek uit de jaren tachtig.

Pseudo-wetenschap

Dat soort wetenschappelijk onderzoek bestaat niet, zegt Van Lunsen. "Er zijn wel wat Amerikaanse pseudo-wetenschappers van christelijke origine die dit beweren, maar zij hebben geen gelijk".

Deskundigen wijzen er wel op dat de kans op een zwangerschap heel klein is als een vrouw seks heeft op een willekeurig moment in haar cyclus. Alleen bij seks tijdens de vruchtbare dagen neemt de kans op een zwangerschap toe, maar dat geldt zowel voor vrijwillige als voor onvrijwillige seks.

STER reclame