NOS NieuwsAangepast

Geen excuses Van der Staaij

SGP-leider Van der Staaij is niet van plan excuses aan te bieden voor zijn uitspraken over abortus bij RTL. Van der Staaij noemde het een feit dat de kans heel klein is dat vrouwen zwanger raken na een verkrachting.

Die opmerking leidde tot ophef in Den Haag. Verschillende Kamerleden reageerden kwaad en de PvdA eiste excuses.

Toelichting

In een toelichting tegen de NOS zei Van der Staaij dat hij met zijn opmerkingen doelde op Amerikaans onderzoek uit de jaren tachtig, waaruit zou blijken dat uit heel veel verkrachtingen geen zwangerschap voortkomt. "Misschien zijn er wel tegenstrijdige onderzoeken over, ik zal daar met respect kennis van nemen," voegde hij eraan toe.

Hij benadrukte dat het helemaal niet zijn bedoeling was om de problemen van slachtoffers van verkrachting te bagatelliseren. Hij vindt juist dat zij moeten worden geholpen.

Amerika

Onlangs ontstond opschudding in Amerika na uitspraken van de Republikeinse politicus Akin. Die zei dat vrouwen die verkracht worden zelden of nooit zwanger worden. Van der Staaij zegt daarover dat Akin geen compassie toont met de slachtoffers en dat hij dat juist wel doet.

Van der Staaij benadrukt dat hij bij RTL op een vraag antwoordde dat we niet de indruk moeten wekken dat het bij de abortussen in Nederland vooral over verkrachting gaat.

De SGP-leider vindt dat de abortuspraktijk in Nederland is doorgeschoten en dat er een betere bescherming moet komen van het ongeboren leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl