De meeste partijen reageren tevreden op de doorrekening van het Centraal Planbureau. Ze benadrukken bijna allemaal de punten, waarop ze goed scoren bij het CPB of wijzen erop dat andere partijen het misschien wel beter doen, maar dan ten koste van andere effecten.

De VVD laat zien dat het goed is de overheidsfinanciën op orde te krijgen en tegelijk de lasten te verlichten en te investeren. Dat zegt de partij in een reactie op de doorrekening van het CPB. Lastenverlichting is goed voor de werkgelegenheid, benadrukt de VVD. Volgens fractievoorzitter Blok is de VVD de banenkampioen.

De PvdA zegt naar aanleiding van de doorrekening dat de partij een unieke positie heeft. "Wij brengen met ons programma de financiën op orde, houden de koopkracht op peil en zorgen ervoor dat de sociale voorzieningen er ook morgen nog zijn."

Schuld wegwerken

De PVV benadrukt dat de partij goed scoort op de terreinen economische groei, werkgelegenheid en koopkracht.

Het CDA onderstreept dat die partij van alle partijen op lange termijn de schuld het meest wegwerkt. En het CDA schept, ook op de lange termijn, banen, aldus partijleider Buma.

Koopkracht-kampioen

De SP is trots. "Opmerkelijk is dat de partij weer de koopkracht-kampioen is, zowel voor de lage als de middeninkomens," zegt de SP.

Ook D66 reageert positief. Uit de doorrekening blijkt dat de schatkist op orde komt, terwijl de economie blijft groeien, zegt de partij. GroenLinks vindt dat de partij geweldig scoort bij het creëren van banen en noemt zich veruit de groenste.

Lasten verlichten

De SGP noemt haar programma economisch en sociaal solide. De partij benadrukt dat de SGP samen met de VVD de partij is die de lasten op arbeid het meest verlicht.

DPK wil de doorrekening voortaan anders organiseren. Partijleider Brinkman benadrukt dat veel partijen hun programma's laten doorrekenen en daarna nog allerlei veranderingen aanbrengen.

STER reclame