De Nigeriaanse regering voert informele gesprekken met de terreurgroep Boko Haram. Dat heeft een woordvoerder van president Goodluck Jonathan bevestigd.

Volgens de woordvoerder vindt het overleg plaats in achterkamertjes. Er zou worden gesproken met meerdere leden van de terreurgroep. Boko Haram bestaat uit verschillende facties. Vorige week ontkende de grootste factie dat er overleg wordt gevoerd.

Boko Haram (betekenis: 'Westerse opvoeding is een zonde') streeft naar de oprichting van een islamitische staat. De groep wil in heel Nigeria de sharia invoeren; nu gelden de islamitische wetten alleen in het noorden van het land.

Geweld

Boko Haram pleegt aanslagen op christelijke doelen en op doelen van de Nigeriaase overheid. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vielen bij het geweld vorig jaar 935 doden.

De woordvoerder van president Jonathan zegt dat het overleg uitsluitend tot doel heeft om erachter te komen wat Boko Haram wil en hoe er een einde kan worden gemaakt aan het geweld.

De Nigeriaanse bevolking bestaat volgens officiële cijfers uit 2003 voor 50,2 procent uit moslims (vooral in het noorden van het land) en voor 48,4 procent uit christenen (vooral in het zuiden).

STER reclame