In het RTL-'premiersdebat' zijn de politieke leiders verschillende keren fel met elkaar in botsing gekomen. Het was het eerste lijsttrekkersdebat waaraan ook VVD-leider Rutte, SP-voorman Roemer en PVV-lijsttrekker Wilders meededen. PvdA-lijsttrekker Samsom was de vierde deelnemer.

Wilders verweet Rutte de belangen van Nederland te verkwanselen. Volgens Wilders spekt Rutte andere landen en krijgt Nederland het geld dat geleend is aan Griekenland en Spanje nooit terug. Wilders zei dat Rutte in feeën gelooft.

Ongelooflijk kwaad

Rutte antwoordde daarop dat Wilders het partijbelang boven het landsbelang stelt. Hij wordt nog steeds "ongelooflijk kwaad" als hij eraan denkt hoe Wilders het Catshuisberaad heeft verlaten. De plannen van Wilders om uit de EU te gaan, noemde Rutte dodelijk voor de werkgelegenheid. Hij gaat er nog steeds van uit dat Nederland het geleende geld terugkrijgt en hij is niet van plan Griekenland nog eens geld uit te lenen.

Volgens PvdA-voorman Samsom is het niet waar dat er geen bevoegdheden worden overgedragen. Ook hij denkt dat Nederland niet al het geld terugkrijgt.

Eurofiel

SP-leider Roemer, die door Wilders een eurofiel werd genoemd, herhaalde zijn pleidooi voor een grotere rol voor de Europese Centrale Bank. Die zou staatsleningen moeten opkopen.

Later in het debat maakte Rutte Roemer harde verwijten over de aanpak van de crisis. Volgens Rutte leiden de SP-plannen alleen maar tot het verder oplopen van de werkloosheid. Op hun beurt beschuldigden Samsom en Roemer Rutte van bangmakerij door verhalen dat Nederland op kosten wordt gejaagd als ons land zich volgend jaar niet aan de Europese 3-procent-norm houdt. Samsom en Roemer vinden dat Rutte te veel bezuinigt en daarmee juist de werkloosheid laat stijgen.

In het debat vielen ook harde woorden tussen Wilders en Rutte over de aanpak van de hypotheekrenteaftrek. Volgens Rutte is Wilders er in het Catshuis mee akkoord gegaan dat de aftrek voor nieuwe gevallen wordt beperkt tot mensen die aflossen. Wilders bestreed dat en beschuldigde Rutte ervan te liegen.

Polarisatie

In het debat-deel over leiderschap verweet Samsom Rutte dat hij de afgelopen twee jaar de weg van de polarisatie heeft gekozen en dat hij te weinig afstand heeft genomen van de PVV. Rutte antwoordde daarop dat hij dat wel degelijk heeft gedaan als dat nodig was.

Op de vraag of ze zouden meewerken aan een proefverlof van Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, antwoordden Rutte en Wilders beiden dat ze dat niet zouden doen. Roemer en Samsom zeiden dat ze niet op de stoel van de rechter wilden gaan zitten.

Winnaar

Kijkers konden op een website van RTL de winnaar aanwijzen. Daarbij koos 51 procent voor Samsom, 34 procent voor Rutte, 9 procent voor Wilders en 6 procent voor Roemer. Ook op de sociale media werd Samsom het vaakst als winnaar genoemd.

De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 12 september.

STER reclame