De verhoudingen tussen de politieke partijen zijn de afgelopen drie weken weinig veranderd in de peilingen van Maurice de Hond. Volgens hem staat geen enkele partij op meer dan een zetel winst of verlies, vergeleken met drie weken geleden.

In de peiling van zondag van De Hond verliezen SP, D66 en SGP een zetel ten opzichte van vorige week. PvdA staat op twee zetels winst en GroenLinks op een zetel winst.

Volgens de peiling van De Hond blijft de SP met 35 zetels de grootste partij. De VVD is in de peiling de tweede partij met 32 zetels. In de Politieke Barometer van Ipsos Synovate die vrijdag werd gepubliceerd is de VVD de grootste partij. Daar staat de VVD op 34 Kamerzetels en de SP op 30 zetels.

Foutmarge

Alle politieke peilingen hebben een foutmarge van zeker twee zetels naar boven of naar beneden. Dat betekent dat als een partij in een peiling tien zetels haalt, het werkelijke aantal waarschijnlijk tussen acht en twaalf ligt.

Woensdag publiceert de NOS een nieuwe Peilingwijzer. Daarin worden de belangrijkste peilingen gecombineerd tot een gewogen gemiddelde. Door het gemiddelde te nemen, worden incidenteel afwijkende resultaten van peilingen afgezwakt.

STER reclame