Oud-wielrenner Lance Armstrong heeft zijn strijd tegen USADA, het Amerikaanse antidopingagentschap, gestaakt. Dat zegt hij in een verklaring op zijn website.

Armstrong verweert zich al jaren tegen beschuldigingen van dopinggebruik.

Een recente aanklacht van USADA probeerde hij met een kort geding van tafel te krijgen, maar dat is niet gelukt. "In ieders leven is er een moment dat je tegen jezelf moet zeggen:genoeg is genoeg", aldus de zevenvoudig winnaar van de Tour de France.

"Voor mij is dat moment nu gekomen." Armstrong is klaar met alle "onzin". "De strijd heeft een enorme tol geëist van mijn gezin en mijn werk voor mijn stichting."

Zeven Tour-zeges afnemen

In een reactie zegt USADA dat het de Amerikaan zijn Tour-zeges zal afnemen. Hij zou systematisch doping hebben gebruikt, al werd hij nooit betrapt.

Armstrong heeft er voortdurend op gewezen dat hij nooit positief bevonden is. Een positieve dopingtest is volgens Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, echter geen voorwaarde om schuldig te worden bevonden.

"Ook schriftelijke verklaringen kunnen dienen als bewijs", aldus Ram. Meerdere oud-ploeggenoten van Armstrong hebben belastende verklaringen afgelegd.

Nu Armstrong de strijd heeft gestaakt, wordt de rechtszaak die USADA tegen hem is begonnen, waarschijnlijk schriftelijk afgehandeld. De verklaringen tegen hem worden dan niet openbaar gemaakt. Armstrong kan tenslotte nog naar het CAS, maar dat hij die stap nog zet, is onwaarschijnlijk.

Meest fitte veertigjarige

Armstrong wil zich richten op andere dingen: "Ik ga me nu volledig wijden aan de opvoeding van mijn vijf prachtige (en energievolle) kinderen, de strijd tegen kanker, en proberen om de meest fitte veertigjarige van deze planeet te worden."

STER reclame