Pieter van Vollenhoven vindt dat longarts Piet Postmus van het VU medisch centrum lof verdient en niet moet worden ontslagen. Van Vollenhoven zei dit als voorzitter van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.

"Ik vind het voor de samenleving een buitengewoon slechte zaak. Deze klokkenluider verdient alleen maar lof", zei Van Vollenhoven. "Als de patiëntveiligheid in het geding is, dan ben ik blij dat deze man de moed heeft om dat te melden."

Onhoudbaar

Postmus trok in juli aan de bel bij de raad van toezicht van het VUmc en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Vanwege aanhoudende ruzies vreesde hij voor de veiligheid van patiënten die een ingreep moesten ondergaan op de afdeling longchirurgie.

De inspectie plaatste het ziekenhuis afgelopen dinsdag onder verscherpt toezicht. Vervolgens zou de raad van bestuur de positie van Postmus als onhoudbaar hebben beoordeeld.

Oorzaak

Het besluit van het ziekenhuis is hard aangekomen bij Postmus, zegt zijn advocaat Tijmen Noordoven. Volgens de raadsman ligt de oorzaak van de problemen, het geruzie, op de afdeling longchirurgie, terwijl zijn cliënt op de afdeling longziekten werkt.

De longarts wil nog met het bestuur om de tafel zitten, maar hij verwacht daar weinig van.

Het VUmc noemt het verscherpt toezicht overigens onterecht, omdat het conflict alleen op de afdeling longchirurgie zou spelen.

STER reclame