Een van de twee artsen die hun zorgen uitten over ruzies binnen het VU Medisch Centrum is op non-actief gesteld. Dat heeft het Amsterdamse ziekenhuis bevestigd. Het gaat om longarts en hoogleraar Piet Postmus.

Postmus trok in juli aan de bel bij de raad van toezicht van het VUmc en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Door de aanhoudende ruzies vreesde hij voor de veiligheid van patiënten die een ingreep moesten ondergaan op de afdeling longchirurgie.

"Geslachtofferd"

Het besluit van het ziekenhuis is hard aangekomen bij Postmus, zegt zijn advocaat Tijmen Noordoven. Volgens de raadsman ligt de oorzaak van de problemen, het geruzie, op de afdeling longchirurgie, terwijl zijn cliënt op de afdeling longziekten werkt. Het is dus vreemd, vindt Noordhoven, dat iemand die in het belang van patiënten aan de bel trekt zelf wordt "geslachtofferd".

De longarts wil nog met het bestuur om de tafel zitten, maar hij verwacht daar weinig van. "We lopen tegen een redelijk dichte deur op."

Toezicht

De inspectie volgde Postmus en plaatste het ziekenhuis afgelopen dinsdag onder verscherpt toezicht. Vervolgens zou de raad van bestuur de positie van de longarts als onhoudbaar hebben beoordeeld. Het ziekenhuis wil daar officieel niets over zeggen. Wel is meegedeeld dat er allerlei maatregelen zullen worden genomen.

De inspectie laat naar aanleiding van het vertrek van longarts Postmus weten dat het om een personeelskwestie gaat. Wel gaat zij controleren of daarbij de patiëntveiligheid gegarandeerd is.

Het VUmc noemt het verscherpt toezicht overigens onterecht, omdat het conflict alleen op de afdeling longchirurgie zou spelen.

STER reclame