Een faillissement van woningcorporatie Vestia had de corporatiesector, gemeenten en de staat minstens 4,5 miljard euro gekost. Dat blijkt uit een brief van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) die maandag aan alle corporatiebestuurders is gestuurd.

"Indien niet tot sanering zou zijn overgegaan, zou een faillissement van Vestia een denkbaar scenario zijn geweest", zo schrijft de financieel toezichthouder. De opbrengst van de gedwongen verkoop van woningen zou in dat geval mogelijk vier miljard euro zijn, maar daar staan 8,5 miljard euro aan leningen tegenover, aldus het CFV.

Bankendeal

Voor de zomer bereikte Vestia een akkoord met de banken. Uit de brief (.pdf) blijkt dat de onderhandelingen met de banken pas vorige week werden afgerond. Deze deal kost in totaal 2 miljard euro.

Volgens het fonds is de schade "nog altijd zeer groot". De rentederivatenportefeuille van Vestia is half juni stopgezet. Volgens het CFV was dat een 'redelijk moment'. Op een ander moment had het "schadebedrag 1 miljard euro hoger kunnen liggen".

Bijdragen

Corporaties moeten meebetalen aan de redding van Vestia. Ze moeten de komende tien jaar 675 miljoen euro ophoesten via een saneringsbijdrage.

Minister Spies moet de heffing en de begroting nog goedkeuren.

STER reclame