In het NOS-programma 'Nederland Kiest: Campagnestart 2012' zullen de lijsttrekkers vanavond hun eerste tv-debat houden. PvdA, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren en Democratisch Politiek Keerpunt hebben hun lijstaanvoerder afgevaardigd.

De partijleiders van VVD, SP en PVV, Rutte, Roemer en Wilders, doen niet mee aan het programma. De SP vreest voor een "overkill" aan debatten en Wilders is nog op vakantie. De VVD zegt dat lijsttrekker Rutte pas ingezet wordt bij het verkiezingscongres komende zaterdag in Rotterdam.

Thema's

De acht lijsttrekkers zullen het onder meer hebben over de woningmarkt, zorg, Europa en de aanpak van de economische crisis.

Een ander belangrijk thema in de uitzending is de bestuurbaarheid van het land. De afgelopen week hebben honderden mensen vragen gesteld via de website 'Vraag het Den Haag'. En uit vragen blijkt dat veel Nederlanders zich afvragen hoe het verder moet nu uit opiniepeilingen blijkt dat zelfs de vorming van een drie partijenkabinet lastig wordt.

Persoonlijker

De interviews tussen het debatten door zijn persoonlijker dan gewoonlijk. Ook laten alle politici een paar vakantiekiekjes zien.

Het programma, gepresenteerd door Rik van de Westelaken, Ferry Mingelen en Dominique van der Heyde, is vanavond te zien vanaf 20.25 tot 22.00 uur op Nederland 1 en Politiek 24.

STER reclame