Brit dood na euthanasie-verzoek

Aangepast

De Britse gehandicapte die vergeefs naar het Hooggerechtshof stapte voor het recht op euthanasie is overleden. Zijn advocaten hebben bekendgemaakt dat de 58-jarige man, die verlamd was tot zijn nek, vanochtend is overleden.

Sinds vorige week weigerde hij te eten. Volgens zijn advocaat zou zijn gezondheid de afgelopen dagen bovendien snel achteruit zijn gegaan doordat hij longontsteking had opgelopen. De politie heeft laten weten dat er geen onderzoek naar de dood van de man wordt ingesteld.

Wetswijziging

Het Britse Hooggerechtshof bepaalde vorige week donderdag dat de man geen recht heeft op hulp bij zelfdoding. Het hof wees erop dat het toestaan van euthanasie verstrekkende gevolgen zou hebben. Er zou een wetswijziging voor nodig zijn op initiatief van het parlement.

Op de twitter-account van de Brit staat: "Je weet het misschien al, maar mijn vader is vanochtend vredig een natuurlijke dood gestorven. Hij was 58". In een andere tweet staat geschreven: "Voordat hij overleed, is ons gevraagd te twitteren: 'Tot ziens wereld, mijn tijd is gekomen, ik heb enig plezier gehad'."

Beroerte

De Brit kreeg in 2005 een beroerte waardoor hij verlamd raakte. Hij kon zich niet meer bewegen en alleen nog communiceren met zijn ogen. De man vroeg herhaaldelijk om euthanasie omdat zijn leven volgens eigen zeggen een nachtmerrie was geworden.

STER Reclame