NOS NieuwsAangepast

'Google Analytics verboden in Noorwegen'

Einde verhaal voor Google Analytics en Noorse overheidsdiensten. Privacytoezichthouder Datatilsynet heeft besloten dat de dienst in strijd is met de privacywetgeving. Volgens hen is niet duidelijk genoeg wat Google met de gegevens doet.

Google Analytics wordt door de onder andere de Noorse belanstingdienst en het studiefonds gebruikt om statistieken van hun websites bij te houden. De privacywaakhond noemt het gebruik van Analytics nu illegaal.

Na een eerdere inspectie werd de overheid al op de vingers getikt, omdat ze niet wisten wat Google met de verkregen gegevens doet. Nu moet voor 10 september gegarandeerd worden dat Google de gegevens louter voor statistieken gebruikt. Als dat niet voldoende is, wordt Analytics verboden en moet de overheid op zoek naar een geschiktere partner.

Afstand van controle

Analytics verzamelt IP-adressen die uiteindelijk aan persoonsgegevens gekoppeld kunnen worden. "Door het accepteren van de voorwaarden doet de overheid afstand van de controle", zegt Bjorn Erik Thon van de inspectiedienst.

Duitsland

Het is niet voor het eerst dat gebruik van Google Analytics voor ophef zorgt. In Duitsland gaan ook stemmen op om Analytics te verbieden. Als na het verbod toch wordt gebruikt, kunnen de boetes hoog oplopen.

Nederlandse overheidsdiensten gebruiken ook Google Analytics, maar tot nu toe is hier nog niets over te doen geweest.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl