Bij het Kennispark Twente zijn er het afgelopen jaar bijna vijfhonderd banen bijgekomen, ondanks de economische crisis. Ook dit jaar zijn er vacatures. Het Kennispark Twente is één van de oudste zogenoemde innovatie-kraamkamers.

Op het Kennispark zitten ongeveer 350 bedrijven en dat aantal neemt nog toe. Jonge ambitieuze ondernemers vinden het interessant om naar het Kennispark te komen, omdat er laboratoria zijn. Maar het park doet meer, zegt directeur Eijkel.

Het brengt ondernemers ook in contact met onderzoekers van de universiteit Twente en met investeerders.

Naalden

Een van de ondernemers op het Kennispark Twente is Marc Barneveld. Zijn bedrijf heeft naalden ontwikkeld die maar een millimeter lang zijn. Door deze lengte voelen patiënten geen pijn meer als ze worden geprikt.

Een ander voordeel is volgens Barneveld dat er bij grote vaccinatieprogramma's veel sneller kan worden gewerkt, omdat er geen vaardigheden meer nodig zijn voor het inbrengen van een naald. Vaccineren wordt volgens hem geen prikken meer, maar stempelen.

Ook Daan Sistermans heeft een bedrijf op het Kennispark. Hij heeft zich gespecialiseerd in zorg voor dieren.

Dierenarts

Met een speciale chip en een computerprogramma maakt hij het werk van dierenartsen een stuk makkelijker.

Met de chip kan snel worden gezien wat bijvoorbeeld het calciumgehalte van een koe is. Dierenartsen hebben in een paar klikken veel informatie over de dieren, waardoor ze veel preventiever kunnen werken.

"Ik word nu niet meer gebeld door een boer als een koe ziek is, maar ik ga zelf geregeld kijken bij de dieren om ervoor te zorgen dat ze niet ziek worden", zegt een dierenarts die met het systeem werkt.

Levensbelang

Directeur Eijkel van Kennispark Twente noemt innovatie voor Nederland van levensbelang.

"We hebben een land met hoge arbeidskosten en we moeten veel toegevoegde waarde leveren. Met het maken van simpele dingen kunnen we het niet winnen van andere landen. Nieuwe oplossingen in de zorg, in de informatietechnologie en in de nanotechnologie zijn onontbeerlijk voor de Nederlandse economie."

Hoewel het goed gaat met het Kennispark, is er volgens Eijkel nog veel werk aan de winkel. Hij vindt dat politici in Den Haag te weinig aandacht hebben voor innovatie.

STER reclame