De in Mali ontvoerde Nederlander Sjaak Rijke is te zien in een reportage van de tv-zender Al-Jazeera. Ook de gegijzelde Zweed Johan Gustafson en de Britse Zuid-Afrikaan Stephen Malcolm zijn op de beelden te zien.

De gijzelaars dringen er in het verslag bij hun regering op aan alles in het werk te stellen voor hun vrijlating. Rijke zegt dat hij tot nu toe geen contact heeft gehad met de Nederlandse regering en dat hij zich als slachtoffer ziet van de strijd tussen al-Qaida en de Nederlandse regering.

Hulp

Hij hoopt dat ook andere landen, zoals België en Duitsland, meehelpen om hem vrij te krijgen, zodat hij terug naar huis kan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet reageren op de reportage, om de gijzelaars niet in gevaar te brengen.

Rijke zegt in de reportage verder dat hij medische hulp nodig heeft vanwege rugklachten. Die zouden zijn verergerd door het slapen in de woestijn.

Teken van leven

De drie mannen werden in november vorig jaar ontvoerd door al-Qaida. Ze lijken in goede gezondheid te zijn. De mannen hebben nu een baard en dragen traditionele gewaden en een tulband.

In juli verscheen het eerste teken van leven van Rijke. Toen zei hij in een videoboodschap van zijn ontvoerders dat hij in handen was van al-Qaida en dat hij goed werd behandeld.

Vertaling

De verslaggever van Al-Jazeera meldt in de tekst bij het filmpje dat vandaag uitgezonden is:

Jacobus of Sjaak is een Nederlander. Hij zegt dat hij gekidnapt is tijdens een aanval op het hotel waar hij verbleef in Timboektoe. Sjaak zegt dat er geen contacten zijn tussen hem en zijn regering. Hij beschouwt zichzelf als een slachtoffer van de strijd tussen al-Qaida en de Nederlandse regering. Sjaak vraagt zijn regering zijn best te doen om hem vrij te krijgen en hij hoopt dat ook andere landen, zoals België en Duitsland, meehelpen zodat hij kan terugkeren naar zijn familie. Sjaak zegt dat hij medische hulp nodig heeft vanwege zijn rugklachten die toegenomen zijn omdat hij in de woestijn slaapt.

STER reclame