De ChristenUnie benadrukt nogmaals dat samenwonende homoseksuelen actief lid kunnen zijn van de partij. In het NCRV-programma Altijd Wat zegt lijsttrekker Arie Slob dat hij het "pijnlijk" vindt dat zijn partij als anti-homo wordt beschouwd.

"Dat doet mij zeer," zegt Slob. "Je mag aan tafel, mag meepraten, bent volwaardig lid van de ChristenUnie. Een volwaardig lid van de ChristenUnie mag ook opteren voor bepaalde functies in de frontlinie van de partij", zegt hij. Het tv-programma Altijd Wat wordt vanavond uitgezonden.

Man en vrouw

De partij stelt wel als voorwaarde dat ieder kandidaat voor een functie de partijlijn van de ChristenUnie onderschrijft. Die wijst het homohuwelijk af, omdat het huwelijk volgens de partij exclusief als een verbintenis tussen man en vrouw bedoeld is.

Ook zal een selectiecommissie voor politieke kandidaten kijken of een kandidaat "politiek geloofwaardig" is. Homoseksueel zijn en samenwonen mag geen criterium zijn om iemand af te wijzen, zegt Slob.

Deze opstelling kreeg al vorm na het advies van een partijcommissie in 2008. Toch raakte de ChristenUnie in 2010 vanwege haar houding ten opzichte van homoseksuelen in opspraak. Slobs voorganger Rouvoet zei toen tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen dat openlijk homoseksuele kandidaat Jonathan van der Geer "waarschijnlijk niet op de kandidatenlijst had gestaan, als hij een relatie had gehad".

Moedig

Rouvoet kwam daar later van terug. Hij had eigenlijk willen benadrukken dat hij het zo moedig vond dat Van der Geer uit de kast was gekomen.

Bij de Kamerverkiezingen dat jaar verloor de partij een zetel. Dat zou mede het gevolg zijn geweest van de ophef over de opmerking van Rouvoet.

STER reclame