De ambtenaar van Buitenlandse Zaken die voor Rusland zou hebben gespioneerd, heeft persoonlijke informatie over collega's doorgegeven. Dat heeft de officier van justitie gezegd op een pro-formazitting in Den Haag.

Het OM vermoedt dat de Russen de gegevens wilden gebruiken als aanknopingspunten voor chantage. Ambtenaar Raymond P. zou onder meer informatie hebben doorgegeven over de gezondheidstoestand en seksuele geaardheid van collega's.

Computers

De 60-jarige P. werd in maart opgepakt. Zijn informatie zou hij hebben verkocht aan een Russisch echtpaar in Duitsland. Op de zitting vandaag zei de officier van justitie dat op de computers van het echtpaar 81 documenten zijn gevonden die van P. afkomstig zijn.

Uit onderzoek blijkt dat drie usb-sticks van P. zowel in zijn computer als in de computers van het echtpaar zijn gestoken. Volgens het OM blijkt dat uit een 'digitale vingerafdruk' die de gegevensdragers hebben achtergelaten.

Op de harde schijven stond ook communicatie tussen het echtpaar en een centrale in Rusland. Uit die gegevens wordt duidelijk dat Rusland toegang probeerde te krijgen tot databases van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag, zegt de officier van justitie.

Arrestatie

Het echtpaar, dat voor de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR zou werken, werd vorig jaar in Duitsland opgepakt. Eerder maakte het OM bekend dat P. sinds januari 2005 in totaal 90.000 euro heeft ontvangen voor het doorspelen van vertrouwelijke informatie.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen P. begint in november.

STER reclame