In Weert komen geen centrale borden waarop verkiezingsposters geplakt kunnen worden. Door bezuinigingen is daar geen geld meer voor.

Door de maatregel moeten politieke partijen nu zelf creatief zijn om hun posters onder de aandacht te brengen. Maar een geschikte plek vinden, is niet altijd even makkelijk. "We mogen ze niet overal plaatsen", vertelt D66-raadslid Marie-Michèle Stokbroeks. "Op plaatsen in wijken waar de borden goed zichtbaar zouden zijn, mogen ze niet staan en in de binnenstad ook niet."

Wel mogen de verkiezingsborden hangen bij toegangswegen naar Weert. "Maar daar moet je rekening houden met afslagen en kruispunten."D66 en SP willen af van het besluit, waarmee 15.000 euro wordt bespaard.

"Verrast"

Om het besluit terug te draaien, heeft de gemeenteraad een meerderheid nodig, zegt burgemeester Heijmans van de gemeente Weert. "Dit is een druppeltje van een totaalpakket van één miljoen euro aan bezuinigingen, dat in november 2011 door de gemeenteraad is vastgesteld."

Heijmans denkt dat de raadsleden nu "verrast" zijn door de verkiezingen. Iets waar vorig jaar geen rekening mee werd gehouden.

Volgens D66'er Stokbroeks zet Weert een stap terug in de tijd: "We hadden het allemaal zo mooi geregeld: mensen motiveren om te gaan stemmen en informatie geven over de deelnemende partijen".

Rommeltje

Stokbroeks ziet nog een ander probleem: "Nu is het nog rustig, maar straks als andere partijen ook gaan beginnen, wordt het vechten om een lantaarnpaal."

"Op een miljoenenbezuiniging kiezen wij er bewust voor om een stukje democratie weg te strepen en er een rommeltje van te maken", voegt Stokbroeks er aan toe.

De burgemeester is daar niet bang voor. "Angst is een slechte raadgever. We hebben een goed beleid, waar goed de hand in wordt gehouden. Ook door de partijen zelf, die niet negatief in het nieuws willen komen."

Heijmans zegt dat controle niet voor extra kosten zorgt. "We hebben al handhavingsteams, die nemen de verkiezingsborden nu gewoon mee in hun reguliere rondje."

STER reclame