NOS NieuwsAangepast

100.000 extra treinritten in 2013

Ongeveer 30 procent van alle treinen krijgt een andere vertrektijd. Dat blijkt uit de nieuwe dienstregeling van ProRail die zondag 9 december ingaat.

Volgend jaar worden 100.000 treinritten meer uitgevoerd dan dit jaar. In totaal verzorgen 35 vervoerders 3,3 miljoen treinritten. Het gaat daarbij om personen- en goederenvervoer.

De stijging van het aantal ritten is onder meer mogelijk door de nieuwe spoorverbinding tussen Lelystad en Zwolle, de Hanzelijn. Daardoor wordt ook de reistijd tussen de Randstad en Groningen verkort met 7 tot 15 minuten.

Nieuwe stations

Ook gaan op een aantal trajecten meer treinen rijden, zoals op de lijnen Zwolle-Groningen, Zwolle-Leeuwarden, Deventer-Hengelo en Eindhoven-Sittard. Medio volgend jaar rijden ook tussen Woerden en Utrecht meer treinen.

In de nieuwe dienstregeling worden negen nieuwe stations opgenomen. Het zijn Groningen Europapark, Almere Poort, Halfweg-Zwanenburg, Hengelo Gezondheidspark, Utrecht Leidsche Rijn, Hoevelaken, Maastricht Noord, Dronten en Kampen Zuid. Die laatste twee zijn onderdeel van de Hanzelijn.

BRENG

De dienstregeling wordt verder aangepast, omdat Arriva een aantal lijnen in het oosten van het land overneemt van NS en Syntus. Hermes/Connexxion gaat onder de naam BRENG tussen Arnhem en Doetinchem als nieuwe vervoerder ritten uitvoeren.

ProRail gaat ervan uit dat het landelijke spoorwegnet niet kwetsbaarder wordt door de extra treinritten. Door de nieuwe Hanzelijn zijn er ook meer omreismogelijkheden, zegt een woordvoerder.

De nieuwe vertrektijden van de treinen worden dit najaar bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl