In de Verenigde Staten hebben uitspraken van een Republikeinse politicus tot ophef geleid. Kandidaat-senator Todd Akin zei in een televisie-interview dat vrouwen zelden zwanger worden als ze worden verkracht.

Akin was te gast bij een lokaal tv-station in St. Louis toen hem werd gevraagd in welke situaties hij de keuze voor abortus van een vrouw zou steunen. Ook werd hem voorgelegd of hij abortus bij slachtoffers van verkrachting zou goedkeuren.

Akin zei daarop dat hij van artsen had begrepen dat vrouwen bijna nooit zwanger worden als ze worden verkracht. Volgens Akin heeft het vrouwelijke lichaam "mechanismen om dat hele ding uit te schakelen".

Verklaring

De uitspraak van Akin leverde hem veel kritiek op. Zijn Democratische tegenkandidaat McCaskill liet weten dat ze de opmerkingen kwetsend vindt voor slachtoffers van verkrachting.

Naar aanleiding van de commotie kwam Akin op zijn website met een verklaring. Hij zegt dat hij zich versprak en dat de spontane uitspraken niet weergeven hoe zeer hij meevoelt met slachtoffers van verkrachting en mishandeling.

Romney

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney en zijn 'running mate' Paul Ryan hebben zich gedistantieerd van de uitspraken van Akin. Een woordvoerder van Romney zegt dat het Republikeinse team geen tegenstander is van abortus in verkrachtingszaken.

STER reclame