In de Politieke Barometer van Ipsos Synovate loopt de VVD verder uit op de SP. In de peiling van vandaag komt de VVD uit op 35 Kamerzetels, de SP op 29.

Vorige week stond de VVD in de peiling op 32 zetels en de SP op 31.

De derde partij in het land is volgens Ipsos Synovate de PvdA, met 23 zetels. Op de vierde plaats komt de PVV met 18 zetels.

Grootste

Uit de peiling van Ipsos Synovate blijkt dat 36 procent van de kiezers verwacht dat de SP de grootste wordt. Dit is een verdubbeling ten opzichte van eind april. Volgens 33 procent van de stemgerechtigden komt de VVD als grootste partij uit de bus.

Bij de overige partijen is de stand: D66 en CDA worden even groot met elk 14 zetels, GroenLinks komt op 4 Kamerzetels, ChristenUnie 5, SGP 3, Partij voor de Dieren 3 en 50+ 2.

Deze Politieke Barometer is gebaseerd op een representatieve steekproef online onder 1125 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van woensdagmiddag 15 augustus tot en met vanmiddag.

Op Peil.nl van Maurice de Hond is de SP nog steeds groter dan de VVD.

Foutmarge

Alle politieke peilingen hebben een foutmarge van zeker 2 zetels naar boven of naar beneden. Dat betekent dat als een partij in een peiling 10 zetels haalt, het werkelijke aantal waarschijnlijk tussen 8 en 12 ligt.

De NOS publiceert elke woensdag een update van de Peilingwijzer. Daar worden de belangrijkste peilingen gecombineerd tot een gewogen gemiddelde. Door het gemiddelde te nemen, worden incidenteel afwijkende peilingen afgezwakt.

STER reclame