Drie leden van de Russische punkgroep Pussy Riot zijn door de rechter in Moskou schuldig bevonden aan vandalisme. Jekaterina Samoetsevitsj (30), Maria Aljochina (24) en Nadezjda Tolokonnikova (22) krijgen twee jaar in een strafkolonie. In zo'n kamp, ver van Moskou, worden gedetineerden opgesloten en tewerkgesteld. De aanklager had drie jaar geëist.

"Ze hebben de openbare orde geschonden", zei de rechter. "Hun minachting tegenover de maatschappij is ingegeven door religieuze haat."

In februari zongen de bandleden in een orthodoxe kerk in Moskou een protestlied tegen president Poetin. Daarbij riepen ze leuzen als "Heilige maagd Maria, verlos ons van Poetin". De Russische wet zegt dat er niet mag worden gevloekt in de kerk.

Politieke stunt

Volgens de rechter was het zingen van het lied een duidelijk strafbaar feit. Uit getuigenissen die de rechter voorlas, bleek dat de mensen die erbij waren in de kerk zich beledigd en gekwetst voelden door het lied. Dat ze het optreden ook nog filmden en op internet zetten, maakte het voor de gelovigen alleen maar erger: er mag helemaal niet gefilmd worden in de kerk.

Bovendien was het een duidelijke politieke stunt, zei de rechter, ook omdat de vrouwen aan verschillende media vooraf hadden verteld dat ze het lied gingen zingen.

De drie vrouwen gaan tegen hun straf in beroep.

Protest

Buiten de rechtbank heeft de politie demonstranten die Pussy Riot steunen, opgepakt. Onder anderen oppositieleider en oud-schaker Garry Kasparov en de linkse activist Sergej Oedaltsov zijn aangehouden en afgevoerd.

Enkele uren na de uitspraak meldde de Britse krant The Guardian dat Pussy Riot een nieuwe single had uitgebracht met de titel 'Putin stookt het vuur op'. De krant maakte er een eigen montage bij.

STER reclame