NOS NieuwsAangepast

'NAM moet meer vergoeden'

Burgemeester Rodenboog van Loppersum in Noord-Groningen vindt dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn burgers een ruimere schadevergoeding moet geven na aardbevingen.

Gisteravond was vlakbij het dorp een nieuwe aardbeving, dit keer met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. Volgens Rodenboog meldden mensen dat er scheuren in de muren ontstonden. Dat moeten ze vervolgens melden aan de NAM, die dan iemand stuurt om de schade op te nemen. Meestal bedraagt de vergoeding niet meer dan een paar honderd euro, zegt de burgemeester. Dat vindt hij weinig.

Verzakking

De NAM is verantwoordelijk voor de winning van aardgas in het gebied. Door de winning verzakt de bodem en ontstaan er aardschokken; het zijn er jaarlijks dertig tot veertig. Volgens de burgemeester van Loppersum "is er een moeheid toegeslagen onder de dorpelingen om de schade te melden". Ze moeten veel moeite doen om de kleine vergoeding van de NAM te krijgen en daar hebben ze weinig zin, aldus Rodenboog.

Hij vindt dat de maatschappij niet alleen naar de scheuren moet kijken maar ook naar de bouwkundige staat van een huis. Daaruit kan worden afgeleid of er in de toekomst meer schade kan ontstaan door aardschokken.

Afspraken

De NAM zegt zich te houden aan alle afspraken. Schade die ontstaat door aardbevingen wordt altijd vergoed, of dat nou om 100 euro gaat of meer. "We kunnen ons voorstellen dat de burgemeester zich zorgen maakt om zijn mensen. Een aardbeving is natuurlijk heel vervelend en het betekent overlast en schade. Dat wens je niemand toe."

Minister Verhagen zegt in een reactie op de opmerkingen van de burgemeester dat schade op een nette manier moet worden vergoed. Hij heeft de indruk dat de NAM de afspraken daarover nakomt. "Als mensen het niet met de vergoeding eens zijn, kunnen ze dat melden bij een onafhankelijke commissie en tot nu toe volgt de NAM die commissie altijd", aldus Verhagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl