NOS NieuwsAangepast

Opnieuw aardbeving Groningen

Groningen is gisteravond voor de tweede keer binnen 24 uur opgeschrikt door een aardbeving. Die had volgens het KNMI een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. Daarmee was de beving zwaarder dan die van woensdagavond; dat was er een van 2,4.

Het Duitse seismologisch centrum GEOFON meldde eerst dat de nieuwe beving zelfs een kracht had van 4,1 op de schaal van Richter, maar paste dat later aan tot 3,9.

Schademeldingen

Volgens het KNMI zijn er schademeldingen, maar hoeveel is nog onduidelijk. Het gaat in alle gevallen om scheuren in muren. In totaal belden 900 mensen om te vertellen dat ze een aardbeving voelden. Het waren vooral meldingen uit dorpen ten noorden van de stad Groningen en uit Appingedam. De hulpdiensten hoefden niet uit te rukken.

Het duurde even voordat het epicentrum van de beving werd vastgesteld. Eerst werd Winsum genoemd, maar later kwam vast te staan dat het epicentrum bij Loppersum lag. Dat is niet ver van het dorpje Leermens, waar woensdagavond de aarde beefde.

Aardgaswinning

De bevingen hebben te maken met de gaswinning in Groningen. De spanning in de bodem verandert, waardoor de druk langs scheuren toeneemt. Volgens het KNMI zijn er in het gebied jaarlijks 30 tot 40 bevingen. In de meeste gevallen zijn ze niet of nauwelijks merkbaar.

De aardbeving van 1992 met Roermond als epicentrum geldt als de zwaarste tot nu toe in Nederland. Die had een kracht van 5,8.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl