1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

De Krom: bijstandsontvanger is laks

Mensen die bijstand ontvangen denken te vrijblijvend over de sollicitatieplicht. Dat zegt staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken op basis van een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie.

Daaruit blijkt dat 43 procent van de bijstandsontvangers het vooral belangrijk vindt "om zin te hebben in een nieuwe baan". Ook zien ze tijdelijk werk niet voor vol aan.

Volgens de staatssecretaris is een cultuuromslag nodig bij bijstandsontvangers, gemeenten en werkgevers. "Gemeentelijke sociale diensten moeten bijstandsontvangers meer stimuleren om tijdelijk werk aan te pakken. Dat is altijd beter dan een uitkering", zegt De Krom.

Plichten

Naast stimulering moeten bijstandsontvangers ook meer worden gewezen op de verplichting die ze hebben om te zoeken naar een baan. "Sociale diensten handhaven die verplichting te weinig", zegt de staatssecretaris. "Dat moet veranderen."

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de bijstandsontvangers het gevoel heeft niet te worden verplicht tot het zoeken van werk. In een eerder onderzoek kwam naar voren dat 60 tot 80 procent van de bijstandsontvangers de indruk heeft dat de gemeente ze niet controleert op het voldoende solliciteren.

'Onfatsoenlijk'

PvdA-kamerlid Jetta Klijnsma zegt in een reactie dat De Krom "blijkbaar geen idee heeft waarover hij het heeft". Volgens haar zitten mensen met een bijstandsuitkering niet voor hun plezier thuis en willen werkgevers deze mensen vaak niet aannemen. Ze vindt het onfatsoenlijk om hen weg te zetten als mensen die voor hun werk niet ver willen reizen.

Ook de vereniging van sociale diensten Divosa is niet gelukkig met de uitspraken van de staatssecretaris. Voorzitter René Paas vindt dat De Krom overdrijft. "Veel bijstandsontvangers zijn wel gemotiveerd. Anderen maken door lichamelijke of psychische beperkingen zo weinig kans op werk dat sancties niet helpen", zegt hij. Ook benadrukt Paas dat er bijstandsgerechtigden zijn die niet hoeven te solliciteren, bijvoorbeeld omdat ze kleine kinderen hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl