NOS NieuwsAangepast

VN trekt waarnemers Syrië terug

De Verenigde Naties beëindigen de waarnemersmissie in Syrië. De Franse ambassadeur bij de VN, Gerard Araud, die deze maand ook voorzitter is van de VN-Veiligheidsraad, heeft dat bekendgemaakt.

Araud zei dat de omstandigheden er niet naar zijn om het mandaat te verlengen. De waarnemersmissie loopt zondag af.

Damascus

Er wordt in de Syrische hoofdstad Damascus wel een kantoor geopend waar een klein team van militaire adviseurs en experts op het gebied van politiek, mensenrechten en burgerzaken aan de slag gaat. Het team moet de VN en de Arabische Liga steunen in hun pogingen om een einde te maken aan het geweld in Syrië.

Rusland heeft via zijn ambassadeur bij de NAVO laten weten het aflopen van de waarnemersmissie te betreuren. Morgen is er een ontmoeting tussen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad: de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Vredesplan

Door het aanhoudende geweld in Syrië tussen opstandelingen en het leger konden de 300 waarnemers hun werk niet meer doen.

De waarnemers moesten erop toezien dat de partijen zich hielden aan het vredesplan van VN-gezant Annan, maar de afspraken werden voortdurend geschonden. Sinds 15 juni verbleven de waarnemers vooral in hun hotel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl