NOS NieuwsAangepast

Kritiek op uitspraken Roemer

In politiek Den Haag wordt kritisch gereageerd op uitspraken van SP-leider Roemer over Europese sancties. Roemer zegt in het Financieele Dagblad dat hij weigert een Europese boete te betalen als Nederland de begrotingsnorm niet haalt.

Hij noemt dat een belachelijke boete. "Over my dead body", voegt hij eraan toe. Volgens Roemer is het idioterie om niet naar de omstandigheden te kijken, maar alleen naar een maximaal tekort van 3 procent in 2013.

Verbazing

Ook PvdA-leider Samsom vindt dat er volgend jaar geen tekort van 3 procent hoeft te zijn, maar boetes niet betalen helpt volgens hem niet. "Dreigen met veto's, dat moet je niet doen", zegt Samsom.

CDA-leider Buma zegt dat hij het interview met Roemer met stijgende verbazing heeft gelezen. Volgens Buma maakt de SP-leider zelf de keuze om geld uit te geven, dat er niet is en wijst hij nu naar Europa om zijn eigen keuzes te maskeren.

Tweede Griekenland

De VVD vindt de uitspraken van Roemer onverstandig. "Dit is het recept waarmee de SP van Nederland een tweede Griekenland wil maken", zegt Kamerlid Harbers. Volgens de VVD moet het begrotingstekort worden weggewerkt. "Dat doen we niet voor Brussel", voegt Harbers eraan toe.

Volgens D66-leider Pechtold zet Roemer zichzelf buitenspel. "Een kandidaat-regeringspartij met dit soort rabiate standpunten is niet serieus te nemen", zegt Pechtold. Hij noemt de uitspraken gevaarlijk en populistisch. Hij voegt eraan toe dat de economie niet met nog meer schulden moet worden belast.

'Vette tomaat'

GroenLinks-leider Sap zegt in een reactie: "Zo kennen we de SP; een vette tomaat richting Europa." Volgens haar helpt mopperen over boetes niet, een verstandig links beleid voeren wel. En ChristenUnie-voorman Slob benadrukt dat schulden moeten worden afgebouwd en dat rekeningen niet mogen worden doorgeschoven.

PVV-voorman Wilders vindt het juist mooi dat Roemer geen EU-boete wil betalen. "Maar waarom wel 7 miljard per jaar aan EU-lidmaatschap en miljarden extra aan ontwikkelingshulp?", twittert Wilders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl