NOS NieuwsAangepast

Festivals bereiden zich voor op hitte en noodweer

Twee grote festivals dit weekend: Lowlands in Biddinghuizen en Pukkelpop bij onze zuiderburen. Beide festivals bereiden zich voor op een warm weekend, waar, zeker bij Pukkelpop, ook nog wel een stevige onweersbui verwacht wordt. Lowlands en Pukkelpop zijn op zowel hitte als noodweer berekend, zeggen de organisaties.

Belgisch persbureau Belga meldt dat dat de organisatie van Pukkelpop een aantal maatregelen neemt voor de voorspelde tropische hitte. Er zijn onder meer 4000 zakjes drinkwater beschikbaar bij de ingang. "Aan alle toiletblokken zijn ook voldoende waterkraantjes", meldt de organisatie.

Sponzen uitdelen

Bij Lowlands is het dit jaar toegestaan om flesjes water mee het festivalterrein op te nemen. "Normaal mag dat niet, maar nu kunnen bezoekers hun flesjes vullen bij de toiletten, waar we ook extra kranen hebben geplaatst", vertelt persvoorlichter Bente Bollmann.

"Als het echt heel warm is dan gaan we natte sponzen uitdelen in de tenten", vervolgt Bollmann. "Voor de rest staan er airco's in een aantal tenten, maar dat is niet nieuw. We worden niet overvallen door dit weer. Eigenlijk worden de plannen, die er al lang liggen in geval van mooi weer, gewoon uitgevoerd".

Noodweer

Ook op slecht weer is de organisatie van Pukkelpop voorbereid. Vorig jaar vielen er vijf doden door noodweer. Zo'n scenario wil de organisatie dit jaar uiteraard voorkomen. "We zijn voorbereid op onweer. Bij felle wind of onweer worden zaken die veel wind kunnen vangen, zoals zeilen, naar beneden gehaald", zegt de organisatie.

Extra maatregelen in geval van noodweer zijn niet echt nodig voor Lowlands: aan de leveranciers worden altijd al hoge eigen gesteld, zegt Bollmann. Beide festivals zeggen constant in contact te staan met professionele weerdiensten die hen van informatie voorzien.

Geruchten

Zowel Pukkelpop als Lowlands besteedt veel aandacht aan communicatie met de bezoeker. Pukkelpop heeft een app, een site, lichtkranten en een radiozender waarop informatie en waarschuwingen op kunnen verschijnen als dat nodig is.

Op Lowlands hameren ze ook op communicatie: "Wij hebben een app, een site, grote schermen op het terrein waar we berichten op kunnen plaatsen en zijn op Twitter actief. Op de campings zijn geluidssystemen aangelegd. Je kunt ervan uitgaan dat, mochten wij een boodschap willen overbrengen, je er niet onderuit kan en dat je van alle kanten wordt bestookt." Belangrijk, vindt hij: "Zeker op Twitter kunnen heel snel de wildste geruchten ontstaan. Als je een eenduidige boodschap heel snel op verschillende kanalen kunt verspreiden, dan voorkom je dat."

Wanneer

Pukkelpop begint morgen en duurt tot en met zaterdag. Lowlands begint een dag later en gaat door tot zondagavond.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl