In alle dorpen, steden en langs fiets- en wandelroutes komen in de komende jaren gratis watertappunten. Dat zegt de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin).

In samenwerking met waterbedrijven en gemeentes werkt de vereniging aan een landelijk dekkend netwerk van tappunten waar iedereen een flesje kan vullen met gratis kraanwater; een soort moderne dorpspompen. Nu al zijn ze te vinden in een aantal grote steden, maar volgens Vewin is er een groeiende vraag naar water. Het streven is om duizenden tappunten te plaatsen.

"Mensen nemen vaak al een waterflesje mee, maar dat raakt op een gegeven moment leeg. Dan is het fijn als je dat ergens kunt vullen zonder dat je ervoor hoeft te betalen", zegt een woordvoerder van Vewin.

'Hufterproof'

Vewin let erop dat de openbare kranen hygiënisch en 'hufterproof' zijn. Dat is belangrijk, zegt de woordvoerder, maar het maakt wel dat een pomp zo'n 2500 euro kost. "Dat is een groot bedrag, maar op een gemeentebegroting valt het ook wel mee. We zien toch dat er onder gemeenten een groeiende vraag is naar watertappunten."

Het gaat nog wel een aantal jaar duren voor overal in Nederland een watertappunt te vinden is.

STER reclame