Student kan niet zonder geld ouders

time icon Aangepast

De meeste studenten hebben hun ouders nodig om financieel rond te komen. Tweederde van de studenten redt het niet als hun ouders niet bijspringen. Volgens het Nibud kunnen de meeste studenten rondkomen omdat grote uitgaven als collegegeld, de zorgverzekering en studieboeken voor hen worden betaald.

Zes op de tien studenten krijgen geld van hun ouders; uitwonende studenten elke maand gemiddeld 233 euro, thuiswonende studenten 100 euro.

Door die bijdrage hebben uitwonende studenten maandelijks 915 euro aan inkomsten en studenten die bij hun ouders wonen 535 euro.

Bijbaantje

De grootste inkomstenbron is de studiefinanciering, maar de meeste studenten hebben ook een bijbaantje dat gemiddeld 354 euro oplevert.

Volgens het Nibud laten de cijfers zien dat de rol van ouders cruciaal is voor de financiƫle situatie van studenten. Ook zijn ouders erg belangrijk als adviseur in geldzaken.

Studenten die vinden dat ze door hun ouders goed zijn voorgelicht over financiƫn, gaan volgens het Nibud beter om met geld dan studenten die van hun ouders geen advies hebben gehad.

STER Reclame