NOS NieuwsAangepast

Morsi:generaals weg in landsbelang

De Egyptische president Morsi heeft een toelichting gegeven op het gedwongen vertrek van legerleider en minister van Defensie Tantawi en de chef van de legerstaf Anan. Morsi benadrukte in een toespraak dat het besluit is genomen "in het belang van het land".

Morsi zei dat het vertrek van Tantawi en Anan niet gezien moet worden als een persoonlijke afrekening of als een aanval op instituties. Tantawi en Anan hebben zelf nog niet gereageerd, maar volgens een lid van de Militaire Raad waren ze vooraf op de hoogte gesteld. De twee topmilitairen zijn direct vervangen door de generaals Sisi en Sobhi.

Morsi draaide vandaag ook een grondwetswijziging van het leger terug, die bedoeld was om de macht van de president te beperken. De president kon volgens een decreet van de generaals, uitgevaardigd kort voor de verkiezing van Morsi, geen besluiten meer nemen over militaire functies.

Machtigste man

Tantawi was in de periode tussen de val van Mubarak en de verkiezing van Morsi als voorzitter van de Militaire Raad de machtigste man van Egypte. De afgelopen tijd kwam het geregeld tot botsingen tussen de generaals en Morsi, onder meer over de rol van het nieuwgekozen parlement.

Woensdag ontsloeg Morsi ook de nationale veiligheidschef en de gouverneur van de noordelijke Sinaï-regio. Aanleiding voor dat besluit was de aanslag van ruim een week geleden op Egyptische grenswachten. Jihadisten doodden toen zestien grenswachten. Sinds die aanval is het onrustig in de Sinaï-regio. Egyptische strijdkrachten hebben verscheidene tegenacties uitgevoerd, waaronder een luchtaanval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl