Precies een maand voor de verkiezingen is de SP volgens Maurice de Hond naar haar hoogste score ooit gestegen. In de wekelijkse peiling van De Hond groeit de SP naar 37 zetels, drie meer dan vorige week. De VVD daalt van 32 naar 31 zetels.

De winstgroei van de SP gaat volgens De Hond vooral ten koste van de PvdA, die bij hem op15 zetels staat, twee minder dan vorige week. De PvdA staat daarmee dicht bij het dieptepunt dat werd bereikt vlak voor de val van het kabinet-Balkenende IV en vlak voor het vertrek van Job Cohen als partijleider. Van de PvdA-kiezers uit 2010 die meedoen aan zijn peiling, zegt 39 procent nu SP te stemmen. De Hond concludeert dat de PvdA 12 à 13 zetels aan de SP verliest.

De PVV staat bij De Hond op 17 zetels, en is daarmee de derde partij, vlak voor D66, dat op 16 staat. Volgens De Hond is nog maar 60 procent van de PVV-kiezers uit 2010 van plan nu weer op die partij te stemmen.

De verschillen met de Politieke Barometer van Ipsos Synovate blijven aanzienlijk. Daar is de VVD de grootste partij met 32 zetels, en de SP de tweede partij met 31 zetels.

Foutmarge

Alle politieke peilingen hebben een foutmarge van zeker 2 zetels naar boven en naar beneden. Als een partij dus 10 zetels haalt in een peiling, wil dat zeggen dat het werkelijke aantal zetels waarschijnlijk tussen 8 en 12 zit.

STER reclame