NOS NieuwsAangepast

D66: iedereen automatisch donor

D66 komt volgende week met een initiatiefwet waardoor Nederlanders automatisch orgaandonor worden. De partij wil dat iedereen hier per brief over wordt geïnformeerd.

Burgers die geen donor willen zijn, moeten dat dan actief laten weten.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra maakte het plan zaterdagnacht bekend in het programma De Overnachting op Radio 1. Ze vindt dat "iedereen het gesprek hierover moet voeren".

Herinnering

Volgens de initiatiefwet krijgen Nederlanders meerdere keren een herinnering per brief dat zij automatisch orgaandonor zijn, en dat zij zich moeten melden als ze geen donor willen zijn.

Het donorsysteem dat de partij voor ogen heeft, is het zogenoemde ARD-systeem: Actief Donor Registratiesysteem. Volgens dat systeem zijn burgers donor tenzij ze uitdrukkelijk laten weten dat ze dat niet willen.

Nabestaanden

Dijkstra benadrukt dat iedereen zijn keuze op elk moment moet kunnen veranderen. Het D66-Kamerlid wil dat binnen het nieuwe donorsysteem ook de mogelijkheid komt om de keuze aan nabestaanden te laten.

De wachtlijsten helemaal wegwerken is volgens Dijkstra niet mogelijk; ze denkt eerder aan een halvering. "Dat is enorme winst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl