NOS NieuwsAangepast

Man beschuldigt Bronovo

Het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag doet onderzoek naar de bewering van een patiënt dat door een fout van het ziekenhuis zijn prostaat is verwijderd.

Volgens de man werd begin 2011 bij hem door het Haagse ziekenhuis een zeer agressieve vorm van prostaatkanker geconstateerd. De man liet een second opinion uitvoeren door het UMC Utrecht en ging vervolgens naar een Duits ziekenhuis om zijn prostaat te laten verwijderen. Na de operatie zei de Duitse arts dat hij de prostaat verwijderd had, maar geen enkele kankercel had gevonden.

'Verwisseld'

Volgens de man zijn zijn onderzoeksgegevens in het Bronovo met die van een andere patiënt verwisseld. Die onjuiste gegevens zouden ook zijn gebruikt bij de second opinion in Utrecht. Uit een dna-test bleek volgens hem later dat de kankercellen niet van hem zijn. De man heeft door het verwijderen van zijn prostaat last van incontinentie en impotentie.

Het Bronovo Ziekenhuis is een intern onderzoek begonnen. Dat ligt echter stil omdat de patiënt volgens een woordvoerder niet mee wil werken aan het onderzoek. Het ziekenhuis zegt ook geen klacht van de patiënt te hebben ontvangen.

Aansprakelijkheid

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte van het verhaal, maar heeft geen klacht van de patiënt of een melding van het ziekenhuis ontvangen.

Ook de verzekeraar van het Bronovo heeft de zaak in behandeling genomen. Die heeft geconstateerd dat er een fout is gemaakt bij de beoordeling van de gegevens met ingrijpende gevolgen voor de patiënt. De aansprakelijkheid is erkend en de patiënt heeft 100.000 euro aan schadevergoeding ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl