In een bestelbusje bij een benzinepomp in Mexico zijn de lijken van veertien mannen gevonden. Waarschijnlijk zijn ze slachtoffer geworden van de drugsoorlog in het land.

De politie zegt dat de mannen woensdag zijn ontvoerd in de staat Coauhuila, een van de meest gewelddadige gebieden van Mexico. De bestelwagen was eerder gestolen bij een gewapende overval.

Dat de angst voor het drugsgeweld diep zit mag duidelijk zijn: de politieagente die commentaar gaf op de vondst vroeg of ze anoniem kon blijven, om veiligheidsredenen.

Gruwelijke moorden

Het is bijna gewoon geworden in Mexico: de vondst van meerdere, vaak verminkte, lijken tegelijk. Vermoedelijk nemen rivaliserende drugskartels keer op keer wraak op elkaar, door groepen mensen op gruwelijke wijze te vermoorden en achter te laten.

Begin mei werden de lijken van negen mannen opgehangen aan een brug in Nuevo Laredo. Later werden de verminkte, soms onthoofde, lijken van veertien andere mannen in koelboxen en vuilniszakken in een verlaten auto gevonden.

49 lijken

Op 13 mei vond de politie de in stukken gesneden lijken van 49 mensen in sporttassen langs de weg.

Ook in maart werd een lugubere vondst gedaan: op straat, midden in het dorpje Teloloapan, lagen tien mensenhoofden. Van de lichamen ontbrak ieder spoor.

60.000 doden

In de bloederige Mexicaanse drugsoorlog zijn de afgelopen vijf jaar meer dan 60.000. Veel van de slachtoffers zijn onschuldige burgers zonder banden met de drugshandel.

In 2006 begon president Felipe Calderon een nationale campagne tegen drugsbendes. Rechts zie je een video over de gevolgen van de drugsoorlog.

Door: Suse

STER reclame