De trambestuurder van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB die rondreed met een lege tram met nummer 8, heeft zich gemeld. Ze zegt dat ze niet wist dat tijdens de Tweede Wereldoorlog lijnnummer 8 werd gebruikt door de Duitsers om Joden op transport te stellen.

Volgens een woordvoerder van het GVB is de vrouw erg geschrokken van de ophef die is ontstaan. "Er was geen opzet in het spel. Het was een ongeluk."

Niet bestaand nummer

De bestuurster was op 4 mei klaar met haar dienst en reed met de lege tram naar de remise. Omdat medewerkers dan een niet bestaand nummer moeten gebruiken, koos ze voor nummer 8.

De vrouw meldde zich bij haar leidinggevende nadat het vervoersbedrijf een oproep naar zijn medewerkers had gestuurd. Daarin werd de bestuurder gevraagd zich te melden.

Beladen geschiedenis

Volgens het Amsterdamse bedrijf wordt tijdens de conducteursopleiding verteld dat lijnnummer 8 niet mag worden gebruikt vanwege de beladen geschiedenis. "Er wordt tijdens die opleiding zo veel informatie verstrekt, dat je dat kan vergeten", zegt een woordvoerder. Het GVB wil nu kijken of het technisch mogelijk is om te voorkomen dat het nummer wordt gebruikt.

Alle medewerkers zijn er na het incident nog eens op gewezen dat lijnnummer 8 taboe is.

STER reclame