NOS NieuwsAangepast

Schippers onderzoekt Tena-zaak

Minister Schippers vindt het niet kunnen dat apothekers patiëntgegevens verstrekken aan bedrijven. Dat laat ze weten naar aanleiding van de berichten dat Tena, fabrikant van incontinentiemateriaal, in opdracht van apothekers patiënten benadert om erachter te komen hoeveel incontinentiemateriaal ze nodig hebben.

Apothekers worden sinds kort door verzekeraars verplicht om de cijfers bij te houden. Op basis daarvan bepalen verzekeraars hoeveel ze per patiënt uitkeren aan de apotheker.

Privacywetten

Schippers vindt het goed als verzekeraars proberen verspilling tegen gaan, maar ze wijst erop dat apothekers zich aan de privacywetten moeten houden. Medische gegevens mogen alleen met uitdrukkelijke toestemming van de patiënt aan bedrijven worden doorgegeven.

Volgens een woordvoerder laat de minister uitzoeken wat er precies aan de hand is en zal ze "passend" reageren.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat onderzoeken of fabrikant Tena rechtmatig aan de gegevens van patiënten met incontinentieproblemen is gekomen. Voorzitter Jacob Kohnstamm zegt dat het niet bewezen is dat de medische gegevens van apothekers afkomstig zijn, maar dat het er alles van weg heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl